Odeljenje za decu i mlade

Dečje odeljenje je potpuno zaokružen bibliotečki prostor, prilagođen potrebama najmlađih čitalaca i školske dece. Oni vrlo rado dolaze, provode vreme, čitaju dečju periodiku, a na raspolaganju im je korišćenje računara.

Obuhvata decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola do 15 godina. Tu je smešten knjižni fond u otvorenom pristupu, referensna zbirka, čitaonica, zbirka knjiga za decu i roditelje, internet kutak, prostorija za individualni, kreativni ili stručni rad sa decom. Pristup knjigama je slobodan i one se pozajmljuju na kućno korišćenje. U prostoriji se koristi i priručna literatura i dečji časopisi Politikin zabavnik, Mali zabavnik, Istorija.

Školska lektira je izdvojena kao posebna kolekcija i omogućuje lako snalaženje korisnika i dolaženje do tražene knjige. Ostali fond je urađen po stručnoj klasifikaciji.

Prinovljene knjige posebno se izlažu pa korisnici lako i brzo dolaze do informacija o novim naslovima dečje i literature za tinejdžere. Usluge ovog odeljenja koristi veliki broj dece. Većina njih koristi usluge besplatno ili po povlašćenim uslovima, kolektivno članstvo. Pravo na besplatno članstvo imaju deca do polaska u školu. Rad Dečjeg odeljenja je polu – automatizovan. Pristupanjem Biblioteke VBS, formiran je elektronski katalog u sistemu COBISS.RS sa svim bibliografskim i sadržinskim informacijama o publikacijama koje Dečje odeljenje ima. Pristupanje COBISS pozajmici se očekuje u predstojećem periodu.

Dečje odeljenje ima izuzetnu saradnju sa dečjim vrtićem i školama na planu realizacije programa popularisanja knjige i razvijanja čitalačkih navika.